Ką dovanoti vaikams artėjančių švenčių proga?

Ką dovanoti vaikams artėjančių švenčių proga?

Prieš kiekvienas Kalėdas, tėveliai suka galvas, kaip pradžiuginti savo vaikus. Gyvenant šalia to šurmulio, kurį kelia TV reklamos bei blizgučiai parduotuvėse, norisi prasmingų dovanų. Esu tikra, kad krikščionių šeimos ypatingai rūpinasi tuo, kaip atskleisti vaikams tikrąją Kalėdų prasmę.
Pavyzdžiui, mano trimetė dukra painiojasi ir sako, kad per Kalėdas jai pačiai sueis ketveri metai, o aš vis primenu, kad Kalėdos – ne jos gimtadienis… Žinoma, pokalbiams su vaikais puikiai gali pasitarnauti Advento laikotarpis – pasitelkiant įvairius žaidybinius elementus (šiandien ypač populiarūs Advento kalendoriai, pagal kuriuos gyvena visa šeima, įtraukdama ir vaikus), kasdien galime skirti laiko prasmingiems apmąstymams.O prasmingos dovanos gali būti dar viena puiki proga pabendrauti su vaikais apie Viešpaties Jėzaus gimimo šioje žemėje prasmę.Šia proga ir noriu pateikti keletą pasiūlymų. Vieni jų bus tik priminimas apie tai, ką mes jau turime, taip pat pristatysiu ir naujoves, pavyzdžiui, prekyboje jau pasirodė filmukas vaikams apie šešiamečio Tobio nuotykius su Jėzumi.

•Spalvinimo knygelė vaikams „Biblijos herojai“. Leidykla „Tikėjimo žodis“ šiais metais išleido pažintinę spalvinimo knygą vaikams„Biblijos herojai Senajame Testamente“. Vaikai trumpais pasakojimais supažindinami su pagrindiniais Senojo Testamento herojais ir turi galimybę nuspalvinti juos vaizduojančias iliustracijas – tai puiki dirva pokalbiams bei apmąstymams. Biblijos herojų ir jų žygdarbių aprašymus parengė Vilniaus bažnyčios „Tikėjimo žodis“ Paauglių lygos vadovė Jurgita Miloševičienė ir Sekmadieninės mokyklos vadovė Daina Saulytienė, iliustravo profesionalus dailininkas Martynas Juchnevičius. Knyga išsiskiria piešinių bei tekstų gyvumu. Tad belieka padėkoti už puikų sumanymą bei jo įgyvendinimą, ir šią knygą pridėti prie Kalėdų Senelio dovanų.•Aurelijos Umbrasienės knygos „Murmeklis ir Bambeklis bei kitos pasakos“ (Leidykla „Tikėjimo žodis“) bei pasaka „Apie Kotryną, jos angelą, musę Zosę ir kt.“ (išleido „Bernardinai.lt“). Abi šias knygas palankiai įvertino svetainės Bernardinai.lt ir žurnalo „Kelionė“ vyr. redaktorius Andrius Navickas, kiti vaikų literatūros žinovai. Man asmeniškai labiausiai įsiminė šie atsiliepimai: viena pažįstama medikė prasitarė, kad jos anūkas nemėgsta skaityti ir sunku jį priversti, o štai knygą apie Murmeklį ir Bambeklį mielai skaito pats. O apie antrąją knygą (apie mergaitę Kotryną) ne kartą girdėjau sakant, kad tėveliai knygą pirko vaikui, bet perskaitę ją  suprato, kad ji puikiai tinka ir suaugusiems. Tad tikėtina, kad abi šias knygas galės skaityti ir aptarti visa šeima.•Knyga vaikams „Peliuko Kalėdos“ (išleido Biblijos draugija). Šios knygos aprašyme skaitome:  „Vieną vėlų žiemos vakarą mažasis peliukas atsiduria po Kalėdų eglute. R adęs ir išvyniojęs dailiai įrištą dovaną, jis patiria patį nuostabiausią gyvenime nuotykį…“Ši knygelė žavi savo išbaigtumu: itin jautriai perteiktas pasakojimas, kruopštus, vykusiai sukurtas dizainas sukuria šventę ir širdžiai, ir akims.
Autoriai: Stephanie Jeffs yra rašytoja, anglų kalbos ir dramos mokytoja, auginanti tris paauglius vaikus. O Jenny Thorne yra plačiai žinoma daugybės knygų vaikams iliustracijų autorė.

Nekantraudama laukiu, kada ją skaitysiu savo dukrai, – mat norisi tai padaryti Kalėdų išvakarėse. Manau, ši istorija patraukli ir dėl jos personažo – peliuko – juk mažamečiai vaikai jaučiasi maži, palyginus su mumis, suaugusiais, o čia pasakojamas mažyčio peliuko didelis nuotykis…

Biblijos draugijos svetainėje galite atrasti ir daugiau pasiūlymų vaikams.

•Reformatų literatūros centras jau senokai yra išleidęs trijų knygų rinkinį („Ryklio pasakojimas“, „Amžinoji uola“, „Evangelijos grūdeliai jaunimui“), kuriame tikrai įdomių, labai įkvepiančių, ir, svarbiausia, tikrų istorijų ras jau vyresnio amžiaus vaikai. Nors ir norėtųsi stipresnės šių istorijų redakcijos, šios knygelės tikrai vertos atsidurti mūsų vaikų rankose. Jos kainuoja neįtikėtinai mažai, o vieną istoriją  galite paskaityti čia http://www.btz.lt/lt/skaitytu-knygu-kvapas/1/5681. Taip pat paminėsiu, kad Reformatų literatūros centras prekiauja ir gražiais atvirukais su Šventojo Rašto eilutėmis.

•Bernardinai.lt netrukus pristatys ir dar vieną knygą vaikams – poeto Antano Šimkaus eilėraščių knygelę „Vaizdai iš gyvenimo bobulytės ir kt.“.

Kaip pristato www.bernardinai.lt, „Ši knyga – tai bandymas kalbėti vaikams (ir ne tik jiems) apie senatvę kitaip. Knygoje su humoru pateikiami vaizdai ir įvykiai iš vienos tokios bobulytės kasdienybės. Su kasdienybe knygos herojė tvarkosi taip, kaip net didžiausias pramuštgalvis, ieškodamas nuotykių, nesugebės. Duokdie, tokią nenuobodžią senatvę kiekvienam!“
Štai vienas eilėraštis iš šios knygos.

 Bobulytė eina per gatvę
Daug mašinų zuja gatvėj,
Perėja – tiktai viena,
Bobulytė, vardu Stasė,
Pagrūmojusi lazda,

Stabdo eismą, žengia drąsiai
Grindiniu, o paskui ją,
Mokinių būriai, tėveliai,
Ir statistinė minia –

Ten, kur žengs bobulė Stasė,
Visados – žalia šviesa.

O jei eisit per raudoną,
Bobulytė – trinkt lazda!
Ir jau viskas, – nuo tada
Vaikščiosit viena puse.•

 Visai neseniai Bernardinai.lt pristatė dar vieną naujovę vaikams – tai DVD su trim filmukais  „Nuotykiai su Jėzumi“. Pagrindinis herojus – šešiametis Tobis. Berniukas yra „socialinė katastrofa“ savo paauglei seseriai, na o tėvų čia išvis nepamatysime, kaip dažnai pasitaiko ir realiame gyvenime – tėvai   vaikų gyvenime „sušmėžuoja“ tik sprendžiant valgymo ir kitus būtiniausius poreikius. Man asmeniškai šie filmukai tikrai patiko. Nors kai kur gal ir yra neaiškumų, vis tik tai puiki krikščioniška medžiaga mažiesiems. Turint galvoje dar ir krikščioniškos animacijos „badą“ Lietuvoje, galima tik pasveikinti Bernardinų redakciją už puikią iniciatyvą bei jiems padėkoti. Platų bei tikrai informatyvų trijų filmukų aprašą bei pasakojimą, kaip šie filmukai atkeliavo į Lietuvą, skaitykite čia: http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2012-11-28-andrius-navickas-tobis-kviecia-draugauti/91500
 Dar vienas labai malonus atradimas – tai leidyklos „Nieko rimto“ išleistas kalėdinių giesmelių ir dainelių rinkinys (CD) „Kalėdų varpeliai“. Leidyklos tinklalapyje galite pasiklausyti tris šiame diske esančias daineles, o diską galima įsigyti ir internetu.  Nors daugeliui žinoma lietuvių liaudies pasaka „Pupa“, man ši knyga tapo puikiu pretekstu pasakyti  trimetei dukrai, kad Dievui nepatinka melas. Juk seneliai, užauginę pupą, užlipo pas Dievą, o ten apsimelavo…•Galiausiai norisi priminti, kad Tikėjimo žodžio bendrijos leidžiamas laikraštis „Ganytojas“ kartą per mėnesį išeina su priedu vaikams „Piemenukas“. Taigi gruodžio mėnesio „Piemenukas“ – Kalėdų tema. Nepraleiskite progos įsigyti!•Minėtus leidinius galima įsigyti jas išleidusiose leidyklose (primenu, kad leidyklose visuomet pigiau nei knygynuose), o kai kuriuos ir bažnyčiose „Tikėjimo žodis“ Vilniuje (Gilužio g. 15), Kaune (M. K. Čiurlionio g. 5), Šiauliuose (Voveriškių 39A) prieš ir po pamaldų sekmadieniais ir internetuhttp://knygynas.btz.lt/lietuviu/vaikams.html (Bažnyčiose taip pat pigiau nei knygynuose).Neabejoju, kad yra daugiau dėmesio vertų knygų, bet visų jų neišvardinsime. Tiesiog norėjosi „surinkti“ ir pristatyti dėmesio vertus bei tikėjimo dvasią perteikti padedančius leidinius iš artimiausios aplinkos. Jei šį sąrašą norėtumėte papildyti, taip ir padarykite komentaruose.

(Taip pat galite užsukti į elektroninį knygyną http://knygynas.btz.lt/ – galbūt šiemet, jau ūgtelėjusiems vaikams norėsite padovanoti Bibliją, ar išsirinksite dar kitokią dovaną…)
www.btz.lt

Aurelija