Moters archetipai pasakose ir mituose. Pasaka „Mėlynbarzdis“

Moters archetipai pasakose ir mituose. Pasaka „Mėlynbarzdis“

Vasario 12 d. 18.30 val. kviečiame Mamų klube drauge analizuoti Laukinės moters archetipus įvairiose pasakose, mituose remiantis dr. Clarissa Pinkola Este‘s knyga bei atkurti pažeistus moters instinktus, atsikratyti naivumo, sparčiai mokytis pažinti giliausius savo dvasios bei sielos aspektus, nesigūžti ir nebėgti, o tvirtai ginti savo požiūrį – pamažu atsikovoti didžiulius laukinio moteriškumo plotus. Pirmasis susitikimas – „Aptikti, susekti užpuoliką. Grobuonį, kuris yra moters idėjų, jausmų, veikimo laisvės priešas“. Pasaka „Mėlynbarzdis“. Archetipus padės analizuoti šeimotyros edukologė Rosana Subačienė.

Gulėdamos ramunių pievoje, gaudydamos buožgalvius tvenkiniuose, ištisą dieną keliaudamos savu žirgu per skirtingas karalystes nepasiduodavome įkalbamos išlipti iš obels ir eiti valgyti pietų. Skindamos triušiams dobilus, uosdamos čiobrelių, žemuogių kvapą, kramtydamos sakus vietoj saldainio prisiliesdavom prie beribės kūrinijos, beribės laisvės, o tuo pačiu – Laukinės moters. Gulėdamos ant drėgnos rytmečio žolės, mes prisiglausdavom prie Dievo skruosto.

Užaugusios pamiršome savus žirgus medžių šakose ir įsispraudėme į kostiumėlius. Dobilų kvapą iškeitėme į prabangų parfumą ir praradome Ją – Laukinę Moterį, jos nevaržomą dvasią, gyvybę, pulsą, jėgą, praradome prigimtinius instinktus, kūrybos aistrą, išmintį. Įspraustos į kasdienybės rėmus esame verčiamos būti viskuo, visiems ir vienu metu. Privalome slėpti ne tik savo laukines ausis, bet ir ilgas uodegas, kurios retsykiais pasirodo visuomenėje ir susilaukia grėsmingų priekaištų – negailestingai slopinti, varžyti, niokoti savo sveikus instinktus bei intuityviąją moterišką prigimtį.

Besigilindamos į Este‘s sekamas pasakas, psichologines jų interpretacijas, mes iš naujo atrandame, pažįstame, pamilstame ir suprantame Laukinę Moterį. Glaudžiame Ją prie savo širdies kaip gyduolę ir pamažu pradedame atgyti, pamažu tampame laisvos savo viduje ir pabudę iš gilaus miego, tampame Kūrinijos dalimi – Laukine moterimi.

Clarissa Pinkola Este‘s tarptautinio pripažinimo sulaukusi mokslininkė, poetė, senųjų pasakų ir legendų sekėja, vyresnioji Jungo krypties psichoanalizės specialistė. Knygoje „Bėgančios su vilkais. Laukinės Moters archetipas mituose ir pasakose“ autorė pateikia įvairių kultūrų mitų, pasakų bei istorijų, norėdama padėti moterims atkurti laukinius, instinktyviosios prigimties bruožus: „Santykių su laukine savo prigimtimi išplėtojimas – svarbiausia moters individualybės tapsmo dalis“ . (Este‘s, 2012)

„Eik greičiau į girią, eik! Jei niekuomet neisi į girią, tau nieko niekada neatsitiks, ir tavo gyvenimas taip ir neprasidės. Eik greičiau į girią, eik!” C.P. Este’s (1970)

Piešinys Alykam Burdzaki (alykam.deviantart.com)