LIŪDNAS VAIKAS. KAS TAI?

momhuggingNe paslaptis, kad Lietuvoje auga liūdniausi vaikai Europoje. Vaikų psichikos ligų daugėja, jaunimo nusikalstamumas auga, o ką jau kalbėti apie vaiko pasitraukimą iš gyvenimo. Nenoriu ką nors apkaltinti (pvz.valstybės) ar smerkti (pvz. anksti išeinančios į darbą mamytės), noriu tik kartu su Jumis, mielosios, apie tai pasikalbėti. Tiesiog padrąsinti Jus ir save :-) motinystėje. Auginti mažylius – be abejonės labai gera. Bet pripažinkim, kad tai ir sekina. Keliamės per naktis (arba iš vis nemiegame), nešiojame zirziantį vaikelį ar visą pulką vaikelių (tik su dviem rankom?). Nuolat guodžiame, drąsiname, išklausome ir klausome turbūt pačio didžiausio triukšmo pasaulyje ;-). Ar Jums pažįstamas žodelis ŠA ŠA ŠA Ša š šššššš? Tylos Tylos!
Visą savo dėmesį sutelkiame į mažylių poreikius – duok paduok ir laaaabai greitai, išgirstame, kai visi kalba vienu metu, pastebime naują piešinį ir plojame už atliktą šokį. Motinystėje mūsų syvai senka, atrodome (pasakysiu švelniai) gana neišvaizdžiai – pavargusios, irzlios ir silpnos su dažnai neplauta galva. Dažnai neužtenka jėgų net išeiti pasivaikščioti su vaikais į lauką. Bet……auginti vaikus verta. Šimtą milojaną ar milijardą kartų verta! Tai neįkainuojama!
Kiekviena iš Jūsų esate ŠVENTA moteris. Nė vienas veidas ant madų viršelio neprilygsta Jūsų, mamyte, veidui. Jūsų veidas yra Dievo meilės atspindys – Jis stebuklingas! Netikite tuo? Tada pasakysiu, kad jei kūdikis nemato mamos veido, jį ištinka egzistencinis siaubas! Mamos veidas, jos buvimas kartu su vaikeliu, yra kūdikio išgyvenimo garantas. Jei, vaikelis netenka šio garanto ilgesnį laiką, ima jausti pavojų savo gyvybei. Christa Meves teigia: MAMOS ATSTOTI NEGALI NIEKAS, net tėvelis ar močiutė, o tuo labiau svetimas, net ir patį geriausią pedagoginį išsilavinimą turintis žmogus(2008). Pasak šios vaikų psichoterapeutės, naujagimis gali prie šio to priprasti, bet tas pripratimas visam gyvenimui gali virsti polinkiu į depresyvumą ir nepasitikėjimą.
Apie tai, kaip yra verta auginti, dovanoti save ar investuoti į vaikus (čia kaip Jums labiau patinka ;-) ) ir pasiklabėsime trečiadienį. Kalbėsime apie tai, kaip išvengti liūdno vaiko sindromo (kuo jis pasireiškia/požymiai). Kaip neapleisti vaikučio sielos, rūpintis jo emocijomis, jo laimingo gyvenimo pamatu.

Savo pilkoje kasdienybėje leiskime vaikams justi ir girdėti – TU ESI MAN LABAI SVARBUS! MYLIU TAVE BE GALO BE KRAŠTO! ESI PATI DIDŽIAUSIA DANGAUS DOVANA! ESI MŪSŲ BRANGENYBĖ!
Taigi apie mūsų brangenybių laimę ir emocinę sveikatą pasidalinsim Kovo 18d. 18.30 val. Kaip visuomet adresu Gilužio 15, bažnyčios „Tikėjimo žodis“ kavinėje.
Iki brangaus ir laukiamo mamyčių susitikimo.

Rosana

Foto iš sfkids.org