Apie tris meiles

Pamatėme, kad penktadienis turi ir privalumų :-) – nereikia niekur skubėti – migdyti vaikų į mokyklą, stresuoti, ar jie padarė pamokas ar nepadarė ir dar galime buti ilgiau….nes šį penktadienį po Mamų klubo mamytės stoviniavo ir nenorėjo eiti namo – sake, kad per greitai baigėsi Mamų klubas ;-).

 Iškilus mokytojas Sokratas neužrašė nė vienos savo pamokos, nes ištartas žodis turi nuotaiką, emociją ir perskaičius tekstą minties grožis gali nunykti. Tik vėliau Platonas užrašė Sokrato klausimus mokiniams. Čia aš šiaip įdomumo dėlei :-) kaip ir paaiškinimas kodėl Mamų klubas vyksta ne internetinėje plotmėje, o gyvai :-)

Vienas konspektų blogumas, kad jis neatspindi susitikimų nuotaikos, diskusijų, juoko ir nuoširdaus atvirumo. Tad rašau tik sausą konspektėlį :-).

Kalbėjome apie tris meiles, kurios yra visiškai skirtingos, tačiau priklausomos viena nuo kitos, nes meilė gali augti ir keistis. Taigi, kad šios meilės neskambėtų mistiškai, suteiksime joms vardus :-):
Pirmosios meilės vardas yra GEIDIMAS – geidimas kito kūno sau. Tai yra grynas seksas – lytinis aktas. Blogiausias jos bruožas , kai seksas tampa laisvalaikio praleidimo forma, vartojimo vienas kito forma. Grynas seksas nėra meilė, jis pasilieka juslumo lygyje ir nepasiekia net mūsų emocijų. Gyvūnams seksas yra dauginimosi priemonė. Žmonėms seksas nėra skirtas dauginimuisi. Jo paskirtis kita –  dovanoti save sutuoktiniui. Geidimo meilė nukreipta į kūną kaip objektą.

Lytinis aktas tai meilės atbaigimas kūno kalba, jei yra tarpusavio pagarba– vidinis žmogaus apsisprendimas gerbti ir priimti žmogų tokį koks jis yra, nenorint jo pakeisti.

Jei yra rūpestis (išorinis ir vidinis, kai rūpi jo ar jos vidus).

Jei yra atsakomybė už save ir kitą. Atsakomybė auga drauge su žmogumi, auga pajėgumas mylėti. Atsakomybė yra ištikimybės vaisius.

Jei yra pažinimas– kryptingas judėjimas link kito. Vardan kito. Ar gali būti neveikli meilė? Kuo gyveni tu? Ką tu išgyveni? Kas tu esi? Pažinti, tai matyti taip, kaip mato kitas. pažinti kitą įmanoma tik per santykį. Tai širdžių draugystė.

Šiais keturiais lakmuso popierėliais galite tyliai sau pasitikrinti ar Jūsų šeimoje yra gyva meilė. Nes meilė tai nėra jausmas, tai kur kas daugiau ir giliau.

Antrosios meilės vardas yra GEIDŽIANČIOJI ROMANTIŠKOJI meilė arba dar kitaip tariant EROSAS (erotinė meilė). Ši meilė nukreipta į kitą asmenį. Šiai meilei yra būdingas jausmingumas, grožis, skraidymo ant sparnų būsena, kūryba, įkvėpimas. Erosas gali būti dvasinis – iškelia aukščiau asmenį, žmogus išeina iš savo ribotumo, savanaudiškumo. Žmogus apimtas eroso tampa gražesniu, geresniu.

Geidžiančioji meilė – meilės vaikystė. Net Eroso paveikslas yra mažas vaikelis angelėlis su sparneliais. Šiai meilei būdinga daryti viską, kad mylimasis pasiliktų. Tai egoistinė meilė, siekianti savintis kitą. Ši meilė išaukština  jausmus. O kaip jau minėjome meilė nėra vien jausmai, tai kur kas daugiau. Romantinė meilė neugdo sutuoktinio.  Jai būdingas egoizmas – siekti gėrio sau dėl emocinio komforto. Egoizmas yra santykio nebuvimas. Turi ateiti pažinimas – ėjimas vienas į kitą, gilinimasis, pagarba, atsakomybė ir rūpestis. Tik tada Geidžiančioji meilė gali pereiti į brandesnę besąlyginę meilę, kurios vardas yra PALANKUMO MEILĖ. Jei Geidžiančioji meilė perauga į Palankumo meilę- ji išlieka. Palankumo meilė kalba:  ačiū už tai, kad tu esi, noriu padaryti tave laimingą, aš noriu tave pažinti.  Meilė tai dovanojimasis, tai gėrio troškimas kitam. Meilė, kai asmeninis tikslas, tampa bendru mūsų tikslu. Palankumo meilė yra tai, kai aš gyvenu dėl kito. Ši meilė ne jausmas, tai neatšaukiamas valingas apsisprendimas, kol mirtis mus išskirs.

Viena aišku, kad meilės tapatinti negalima nei su GEIDIMU nei su GEIDŽIANČIĄJA meile, kuri gali pasirodyti itin patraukli, pilna emociju ir drugelių pilvelyje :-).

Meilė nenukrenta iš dangaus ir savaime neauga, kad ir kaip norėtume jog taip būtų. Rūpintis, gerbti, prisiimti atsakomybę ir pažinti kitą nuolatos yra kasdienės meilės laistymo apeigos. Klausimas ar neaptingstame tai daryti?

Kuri meilė yra JUMS patraukliausia, kurioje norėtumėte pasilikti?

Paruošė Rosana pagal Wojtyla K (1994) Meilė ir atsakomybė. Leidykla „Alka“.