Puiki dovana šeimai – knyga „Motinystės paslaptys“

Puiki dovana šeimai – knyga „Motinystės paslaptys“

Būsiu nuoširdi: nedrąsu man kalbėti apie knygą „Motinystės paslaptys“, nes pačiai prieš kelerius metus teko nemažai prisidėti ją rengiant [Sonata yra viena iš knygos sudarytojų – red. past.].

Vis dėlto kai paimu ją į rankas, dingsta visi asmeniškumai ir pripildo begalinis džiaugsmas, kad ji yra. Sklaidydama pasakojimą po pasakojimo iš naujo išgyvenu, kokia ji vertinga: graži ne vien išore, bet ir turiniu. Man gražus jos neįprastas kvadratinis formatas, gražus šokoladinis aksomas, dengiantis knygos viduje suguldytas paslaptis. Man gražios jos rusvos raidės bei nuotraukos prie kiekvieno straipsnio ir vaikiški piešinėliai… Auksu užrašytos raidės „Motinystės paslaptys“ lyg byloja, kad vidus labai vertingas. Miela, labai miela paimti į rankas. Negėda, visiškai negėda ją padovanoti mamai, draugei, seseriai, nepažįstamajai…

Sakoma, daug rankų didžią naštą pakelia. Taip nutiko ir rengiant šią knygą – ji tapo tokia graži ir vertinga, nes darbavosi nemažai savanorių: rašančių, taisančių klaidas, meniškai apipavidalinančių ar paremiančių finansiškai. O prasidėjo viskas nuo paprasčiausio troškimo sustiprinti tas paprastas, visuomenėje nematomas darbininkes – mamas, auginančias savo atžalas. Suteikti joms viltį ir tikėjimą, kad jų darbas be galo prasmingas. Patikėjusi knygos idėja į savo širdies namus mus įsileido ne viena moteris. Jų nuoširdumas tiesiog pakeri, paliečia iki širdies gelmių, patarnauja ir sustiprina taip, kad norisi eiti toliau pasirinktu keliu ir branginti gautas dovanas – vaikus.

Kiekvienas pasakojimas man labai brangus – nors ne visi jie profesionaliai parašyti, bet tikrai, gyvenimiškai, šiltai. Galbūt knyga labai rimta, bet toks jau tas mūsų gyvenimas, o ir lietuviškas būdas… Man brangiausia, kad bet kokia motinystės patirtis turi išeitį, randa viltį Dieve. Brangiausia, kad kiekviena mama, susidūrusi su problemomis, žvelgia į širdį, o ne į tai, ką diktuoja šiandieninė visuomenė. Todėl pamynusi savo žmogišką egoizmą ji atranda tikrąsias motinystės vertybes ir tęsia tikėjimo Dievu kelionę, kur galiausiai jos laukia nuostabus atpildas – mylintys užaugę vaikai.

Tikrai tikiu, kad knyga patarnaus ne vienai lietuvio širdžiai. O brangūs motinų išgyvenimai ne tik paguos ar pravirkdys, bet ir pamokys, prajuokins ir būtinai – sustiprins. Todėl tekalba paprasta mama paprastai mamai – iš širdies į širdį…

________________________________________________
Štai kokių atsiliepimų apie knygą teko girdėti:

Klausei, ar patiko knyga. Ji mane sukrėtė iki širdies gelmių. Jokia kita knyga, skirta tėvams, nėra taip manęs palietusi, padrąsinusi ir įkvėpusi. Jokie krikščionys psichologai ir jų knygos neatliko tokio darbo mano širdy kaip šių moterų išpažintys. Knyga tikra kaip nenušlifuotas brangakmenis – ir todėl labai gyva. Kadangi rašė įvairios moterys, – skirtinga stilistika, skirtingas mąstymas, patirtis, – knyga kalba.
Diana

Negaliu tylėti, labai noriu padėkoti už nuostabią knygą „Motinystės paslaptys“! Dabar, kai pati tapau mama, skaitau ją ir verkiu. Tikrai tai parašyta iš širdies. Manau, ne kiekviena mama galėtų taip nuoširdžiai parašyti apie savo silpnybes, klaidas bei baimes… Jos leido pasimokyti iš klaidų, perimti gerumą, naujas idėjas! Susimąsčiau, kokia esu mama. Supratau, kad noriu būti nuostabi žmona vyrui, mama dukrytei! Mylėti ir gerbti tuos, kuriuos man padovanojo Dievas.
Ala

Su nekantrumu laukiau knygos „Motinystės paslaptys“ pasirodymo. Ir nenusivyliau. Skaičiau ją giliai įnikusi. Verkiau. Juokiausi. Ji kažkokia terapiška. Mane pribloškė mamų atvirumas. Po kiekvieno pasakojimo norėdavosi sutikti rašiusią mamą, apkabinti ir dėkoti, kad įsileido mane į savo juodžiausias ir šviesiausias motinystės kerteles. Pasakojimai apima įvairius mamų patyrimus: mamos nuovargį, kasdienę rutiną, visuomenės atstūmimą, daugiavaikių motinų patirtį, aborto iššūkius, vaikų ligas ir netektį, skausmą nesulaukiant vaikelio, įsivaikinimą, paauglystės iššūkius, mamos norą realizuoti save, kaip asmenybę, vienišos mamos dilemą, mamos-tėčio santykius, tėčio žvilgsnį į motinystę. Viską išgyvenau su knygos herojėmis. Tarp eilučių mačiau savo pačios motinystę. Stebėjausi, kaip paprastos moterys randa nepaprastas išeitis iš sunkiausių situacijų. Knyga įkvėpė motinystei.
Rūta

Maniau, kad čia bus vėl gražių žodžių rinkinys su nuotraukomis. Bet perskaičiusi Intos pasakojimą bernardinai.lt net apsiverkiau. Kaip norėtųsi kai kurias motinystės paslaptis perprasti anksčiau, kad ir mamos, ir vaikų gyvenimas būtų lengvesnis…
Rima

Neseniai baigiau skaityti „Motinystės paslaptis“ ir likau sužavėta. Radau nemažai vertingų patarimų, pasikeitė mąstymas ir požiūris, sustiprėjo tikėjimas ir pasitikėjimas Dievu. Po kiekvieno straipsnio ašarodavau. Skaičiau sunkiu metu, todėl labai sustiprino. Tad rekomenduočiau kiekvienai, išgyvenančiai sunkesnį periodą šeimoje.
Daiva

Didžiausi jums mano pagyrimai ir padėka už knygą. Nuostabų darbą padarėte – ten tiek gyvenimo patirties, tiek gyvybės… Taip gražiai pateikti tekstai, parinktos iliustracijos, viršelis… Matyti, kad su didele meile ir atidumu prieita prie kiekvienos istorijos ir viso darbo. Šitai knygai labai pasisekė, kad buvo sudėliota jūsų rankų. 
Vilma

Super knyga! VISIEMS REKOMENDUOJU!!! Patinka, kad mamos rašė atvirai ir apie sunkumus. Manau, šiai knygai reikia „subręsti.“ Jei mama nepatyrė išbandymų ir sunkumų šeimoje, jai gal ir nebus taip įdomu. Bet aš kiekviename straipsnyje rasdavau situacijų lyg iš savo pačios gyvenimo. Todėl buvo gera žinoti, kad išeitis tikrai yra, ir kitoms taip buvo…
Irina

Laaabai patiko! Paprastas paprastų mamų gyvenimas… Man dėl to ir patiko, kad ir apie sunkumus, ne tik apie džiaugsmus.
Loreta

Knyga mane paguodė ir sustiprino. Tai mamų kasdienybė be pagražinimų ir iliuzijų.
Birutė

Mane labai graudino ši knyga, tik turinį perskaičius apsiašarojau. Ji ne iš tų knygų, kurią vienu prisėdimu perskaityčiau, skaičiau ne iš eilės. Bet taip viskas buvo pažįstama: vargai, keliami klausimai, randami atsakymai – todėl žinau, kad tai tikra.
Rūta

Man labai patiko. Skaičiau kaip savo pačios dienoraštį.
Martyna

Nors mano gyvenimo kelias galbūt visiškai kitoks, tačiau mane sujaudino nuoširdumas tų moterų, kurias gerai pažįstu… Jų drąsa praskleisti tų savo gyvenimo laikotarpių užuolaidas, kurie dažniausiai slepiami nuo svetimų akių. Tik Viešpaties malonės ir meilės dėka buvo įmanoma atlikti šį nuostabų darbą. Smagu, kad jis buvo įvertintas ne tik krikščioniškoje aplinkoje*.
Ramunė

*Šiai knygai 2010 m. svetainė knygumainai.lt ir „Mamos žurnalas“ suteikė specialią nominaciją už geriausią lietuvių autorių knygą, stiprinančią motinų sielą.

P. S. Knygą galima įsigyti el. knygyne http://www.knygynas.btz.lt/ , o taip pat Vilniaus bažnyčioje „Tikėjimo žodis“, adresu Gilužio 15 arba Baltų lankų knygynuose.

Netrukus paskelbsime konkursą „Mano motinystės (tėvystės) išgyvenimai einant tikėjimo keliu“. Dalyvaukite ir laimėkite šią knygą!

Nuotraukoje – knyga „Motinystės paslaptys“. Nuotraukos autorė – Jurga Karosaitė.

 

Straipsnio autorė Sonata Aleksandravičienė

www.btz.lt