Veliam, t.y. vyniojam Suši :)
Išeinant į Mamų klubą vyras liepė parnešti namo nors kelis gabalėlius suši. Ar tai kaip atlygį, kad jis mane išleido, ar kaip įrodymą, kad tikrai išeinu į Mamų klubą – nežinau :) Tiesą pasakius, galvojau, kad esu viena iš nedaugelio „tamsuolių“, kurios nemoka daryti suši. Ir labai apsidžiaugiau kai į Suši vakarėlį susirinko daug mamyčių :) Taip sakant, kai jau mūsų daug, tai nebedrįstu sakyti, kad tamsuolės ;)
Kadangi susitikimo vedančioji Monika iš anksto buvo išvirusi ryžių ir paruošusi reikiamus produktus, tai mums teliko viską sumesti ant Nori lapų ir susukti į bambukinį kilimėlį. Beje, su tuo bambukiniu kilimėliu, tai ne juokai. Būten šiame darbo etape galima buvo atpažinti tikrasias veltiniautojas, kurios įpratusios su jėga kilimėlyje velti vilna. Šioms mamytėms per daug paspaudus kilimėlį išlindo lauk visas suši įdaras :D Be to, dar visai neseniai mes jame su baisulinga fizine jėga vėlėm šalikėlius, o suši gamyba reikalavo švelnesnaus voliojimo.
Taigi, kaip minėjau mes suši pagaminome labai greitai. Tada juos sudėjome ant stalo ir dar greičiau suvalgėme :) Apsukresnės mamytės dar spėjo po gabalėlį įsidėti vyrams ;) Kadangi gamyba ir valgymas greitai baigėsi, tai turėjome gražaus laiko paplepėjimui (o tai paskutiniu metu Mamų klube pasidarė deficitas).
Taigi, nebetempdama laiko pateikiu suši receptuką :) Jums reikės:
- 350 g. apvaliųjų japoniškų ryžių
- 450 ml vandens
- 5 v.š. ryžių acto
- 1 v.š. cukraus
- 1 v.š. druskos
- Nori lapai
- Sojų padažo
- Marinuotų imbiero skiltelių
- Wasabi padažo
- Įdarui (pasirinktinai): šviežio tuno filė, šviežios (ar švelniai sūdytos) lašišos filė, krevečių, krabų lazdelių, šviežio agurko, avokado, šviežios morkos, ikrų.
Ryžius (350 g) gerai nuplauti po tekančiu vandeniu ir gerai nuvarvinti. Juos sudėti į šaltą vandenį (400 ml) ir užvirinti. Puodą gerai uždengti ir virti ant mažos ugnies 15 min. Nukėlus puodą nuo viryklės jį užkloti storu rankšluosčiu ir palikti 20 minučių pastovėti.
Pakaitinti actą su cukrumi, druska ir 1 v.š. vandens, kol susidarys vienalytis tirpalas (kvapas būna labai aštrus). Ryžius sudėti į plokščią indą ir sušlakstyti paruoštu acto tirpalu.
Įdarui skirtus produktus supjaustyti storais šiaudeliais, jei darome makisuši, o jei gaminame nigirisuši – žuvį pjaustome 2×4 dydžio gabalėliais. Paprastai, į vieną suši dedami du ingridientai.
Rankas sudrėkinti ryžių actu ir iš atvėsusių ryžių formuoti pailgus slyvos dydžio rutuliukus („kiaušinius“). Gabalėlį žuvies ar krevetę padažyti Wasabi padaže ir prilipinti prie ryžių. Galima apjuosti atkirpta siaura Nori lapo jostele.
Makisuši
Nori lapą (slidžiąja puse) dėti ant bambukinio kilimėlio. Ant lapo uždėti 3-4 v.š. ryžių ir paskleisti juos tolygiai per visą lapą, tačiau vieną kraštą (1-1,5 cm) palikti neužteptą ryžiais sulipinimui. Ant ryžių uždėti įdaro ir uždengti plonu ryžių sluoksniu. Kartu su bambukiniu kilimėliu vynioti į Nori lapą. Likusią neužpildytą ryžiais lapo dalį suvilgyti vandeniu ir užspausti su kilimėliu, kad prisiklijuotų. Aštriu sudrėkintu peiliu supjaustyti ritinėlį, pradedant nuo vidurio į 8 dalis. Kraštinius gabalėlius, kur nelygus Nori lapo kraštas galima pabarstyti ikrais.
Suši sudedamas į lėkštes, sojos padažas, Wasabi ir imbieras sudedamas į atskirus dubenėlius.
O jei nemėgstate suši arba esate užkietėjusi velėja, tai siūlau nusivelti suši iš vilnos ;)
Ir vėl įspūdžiais dalinosi Rūta :)
Foto iš theartzoo.com
:)))))))))))) geri komentarai :)
Rosana, tu saunuole, kad taip ant karstuju viska isbandai :)
Nepergyvenk, Rosana.Maniškiams irgi smirda:)))
ir išvis nesupranta, kaip mama gali toki m…..valgyt.Tad viskas gerai:))))
Silvija, vakar padariau tris lėkštes sušių ;-))). Vakar buvo vyro gimtadienis, tai ziauriai jį pradžiuginau, nes jis labai juos mėgsta. Viską pirkau Iki parduotuvėje. Ten atskiras skyrelis yra ir vienoje vietoje viskas SUŠIŲ gamybai.
Darant pirmąjį – nepavyko suvynioti gerai – išmečiau į šiūkšlinę. Baisiai susinervijau. Bet sekantys visai neblogai gavosi :-). Vyriausias sūnus atidarė visus langus, nes jam labai smirda tie sušiai ir pamokas darė užsidaręs nuo smarvės tipo ;-))).
Tai sėkmės darant juos ;-))).
Bučkis
ar kas jau isbandet namie susi?. as nuvariau siandien i viena maxima tai nei jokiu dumbliu, nei uzkandos, nei ryziu gavau.. :(
Tiesa pasakius, tai šią savaitę nemiegu :) Tiesiog vakar pagalvojau, kad turėsiu galimybę parašyti arba praeitą naktį arba tik po poros dienų. Tad žinodama jūsų smalsumą ir nekantrumą šių naktį nemigau nemigau… Už tat šiandien man sulėtinti kadrai, „zemlia v iliuminatare“, „jožik v tumanie“ – kaip pavadinsi, taip nepagadinsi… :)
Saunuole tu Rutele. Net nesitikejau, kad is pat ryto jau galesiu pakaitytu apie susi. Man idomu tu naktimis miegi ar ne.
Aciu Rutele uz visus aprasymus visu mamu vardu :-).
As tai matyt padauginau Sušių bo gerklej stovėjo dumbliai. Vyras tikėjosi, kad parnešiu gabalėlį paragauti, bet aš pamiršau pačiupti ;-(. Taigi grįždama iš klubo apsipirkau visko ko reikia Sušių gamybai ir šiandien bus puota :-).
Ačiū tau Monikut už tokią išsamią pamokėlę, o Jums mamytės už pasidalintas svajones. Iš visos širdies linkiu, kad jos išsipildytų.
Su meile Rosana