Rykštelė ar bandelė?

parent

Iš to, kiek mamyčių susirinko į Mamų klubą supratau, kad vaikų drausminimo tema yra aktuali. Nors apie tai jau esame kalbėję ne kartą, bet vis tiek tai neišsemiama ir diskusijos verta tema. Savo patirtimi dalinosi 4 vaikus auginanti Daiva Tuinylienė (kai kurie ją pažįsta iš knygos „Motinystės paslaptys“).

Aišku, didžiausia diskusija buvo dėl fizinių bausmių. Vienos buvo prieš fizines bausmes, kitos – už. Vieningos nuomonės nebuvo prieita. Apskritai sunku (o gal ir neįmanoma) nusakyti konkretų drausminimo modelį, kuris tiktų visiems vaikams. Dėl to mane asmeniškai nustebino kai kurių mamyčių įsitikinimas, kad tai, kas tinka jų vaikams turi tikti ir kitiems. Mano pirmagimė buvo labai judri, principinga, užsispyrus ir stipraus charakterio. Man atrodė, kad judresnio ir nepaklusnesnio vaiko vargei ar rastum. Jos drausminimui taikiau visokiausius būdus. Bet šiandien galiu pasakyti, kad ji vis dėlto buvo gan paklusni ir rami :) Susidūriau su šeimomis, kuriose auga tikri tornadai. Tad teigti, kad pakanka su vaiku ramiai pasišnekėti ir daugiau „tai“ nebepasikartos ar pritaikyti kokį nors kitą mano šeimoje naudotą metodą, tikrai neteisinga.

Daivos pateiktas modelis rėmėsi krikščioniškomis nuostatomis, į jį įeina ir protingos fizinės bausmės. Deja nespėjau susikonspektuoti, o kaip liaudies išmintis sako „bukiausias pieštukas yra geriau už aštriausią protą“, tad nelabai galiu išsamiai perteikti Daivos mintis :( Todėl štai keleta mintelių, kurios buvo man įdomios arba naujos, arba vertos apmąstymo.

Prieš einant miegoti susitaikykite su vaiku (dar pridurčiau, kad ir su sutuoktiniu :) ). Turiu apgailestauti, bet kartais būtent einant miegoti aš susipykstu su vyresnėle Liepa :( Žinoma, visada stengiuosi susitaikyti, o ir Liepa negali užmigti jei mane įžeidus neatsiprašo.

Nekibti prie smulkmenų. Tai yda, kurios galima net nepastebėti. Būna taip priprantu prie bumbėjimo (netriukšmauk, nešokinėk, nejunginėk…), kad net nejaučiu, jog aš nuolat bumbu. Tiksliau pajaučiu tik tada, kai mano vyras pradeda smulkmeniškai kibti prie vaikų. Ypač pradedam bumbėti, kai mažoji nueina pietų miego, o vyresnioji lieka žaisti. Dabar stengiamės kuo mažiau kibti prie slmulkmenų, paliekam erdvės vaikams.

Bausti nedelsiant. Visada maniau, kad negalima greitai bausti, nes turi praeiti laiko, kad tėvai „atvėstų“ nuo pykčio  ir bausmė būtų racionali. Bet čia buvo išsakyta nuomonė, kad vaikui laukti bausmės yra didžiulė kančia. Jau pats laukimas yra didelė bausmė :( Žodžiu, šioj vietoj reiks man pamąstyti ir ko gero pakoreguoti savo drausminimo modelį.

Jei naudojate fizines bausmes, tai darykite tai protingai. Kepštelėjimai ranka per užpakalį (ar ne duok Dieve per veidą ar kitas kūno vietas) yra žalingi. Jie užgauna vaiko išdidumą, bet nepaskatina atgailai. Jei „nusikaltimas“ vertas fizinės bausmės, tai darykite tai rykštele, trumpai, konrečiai, bet, kad suskaustų. Prieš tai paaiškinant už ką. Leisti vaikui pavergti, o po to būtinai susitaikykite.

Atsiprašyti už klaidas, padarytas drausminant. Tai suartina tėvus su vaikais. Būna iš nuovargio ir įtampos nepagrįstai aprėkiu Liepą ar kitaip ant jos išlieju pyktį. Vėliau būtinai stengiuosi jos atsiprašyti, paaiškinti savo silpnumą parodant, kad ji nekalta, kad tai mano kaltė (nesusivaldymas). Liepai patinka kai atsiprašau ir ji pati pradėjo dažniau atsiprašinėti :)

Užbaigti norėčiau Dianos Lūmans žodžiais:

Jei aš norėčiau iš naujo auginti savo vaiką…
Pirmiau aš „pastatyčiau“ jo savigarbą, o namą vėliau.
Pirštus daugiau naudočiau piešimui, o ne rodymui kas ne taip.

Sakyčiau mažiau pastabų, daugiau paaiškinčiau.
Žiūrėčiau ne į laikrodį, o į akis…
Rūpinčiausi žinoti mažiau ir žinočiau daugiau rūpintis.
Dažniau apsikabinčiau ir skraidinčiau aitvarus.
Nevaidinčiau rimto, o rimtai žaisčiau.
Daugiau po pievas lakstyčiau ir į žvaigždes žiūrėčiau.
Vaiką dažniau paimčiau ant ranktų ir mažiau tampyčiau.
Šalia namų augantį ąžuolą dažniau pastebėčiau.
Rečiau būčiau nepalenkiamas ir daug dažniau pritarčiau.
Mažiau rodyčiau meilės jėgai, o daugiau meilės jėgą.“

Čia straipsnis, kurį minėjo Daiva (paspauskite ant „čia straipsnis“).

Įspūdžiais dalinos Rūta

Foto iš lilsugar.com